TEKST JOLENE GROEN FOTOGRAFIE AUBREE DALLAS

BETAALBARE
WONINGEN

IN EEN WERELDBEROEMD SKI-RESORT

IN ASPEN, EEN VAN DE MEEST LUXUEUZE SKI-RESORTS TER
WERELD, IS HET VOOR DE VASTE INWONERS LASTIG OM EEN
BETAALBAAR HUIS BINNEN REDELIJKE AFSTAND VAN HUN WERK
TE VINDEN. DAAROM SPANT DE STAD ZICH ERVOOR IN OM HAAR
MEDEWERKERS BETAALBARE WONINGEN TE BIEDEN.

Aspen, CO, Verenigde Staten

Over het project

ARCHITECT
CHARLES CUNNIFFE ARCHITECTS (CCA)

INSTALLATEUR
SHAW CONSTRUCTION

SYSTEEM
GEVELSTROKEN

MARKTSEGMENT
MULTI-HUISVESTING, APPARTEMENTEN

YEAR
2018

TRESPA® PRODUCT
TRESPA PURA NFC®
WOOD DECORS

AFWERKING
MATT

Het wonen in een bergdorp van wereldklasse biedt zeker voordelen, zoals frisse berglucht, adembenemende landschappen en spectaculaire pistes om de hoek. Maar er hangt ook een fiks prijskaartje aan de hoge kwaliteit van leven in Aspen, in de vorm van torenhoge huizen- en huurprijzen.

Omdat vastgoed in Aspen enorm duur is, kunnen de meeste vaste inwoners het zich niet veroorloven om in de stad te wonen of hier een huis te kopen. Voor gewone werknemers en lokale ondernemers, de mensen die van cruciaal belang zijn voor de lokale economie, is het bijna onmogelijk om ook te wonen in de plaats waar ze werken. Daarom voeren de gemeente en particuliere bedrijven speciale woningbouwprojecten uit om deze mensen betaalbare huisvesting op redelijke afstand van hun werk te bieden. Zo zijn er bij het politiebureau van Aspen woningen speciaal voor politiemensen en medewerkers van de gemeente gebouwd. Charles Cunniffe, eigenaar van CCA (Charles Cunniffe Architects) heeft ruime ervaring met betaalbare woningbouwprojecten in Aspen en omgeving. “Het belangrijkste verschil tussen betaalbare woningen en andere projecten? Het budget speelt een grotere rol. Ook moet de schaal passend zijn, zodat de woning betaalbaar is. Als het op de materialen aankomt, willen we natuurlijk altijd dat ze mooi zijn, maar zoeken we ook naar duurzaamheid, een lange levensduur en weinig onderhoud.”

De ontwerpwerkzaamheden voor een nieuw politiebureau startten enkele jaren geleden, toen de stad Aspen CCA vroeg om een modern stadhuis met meerdere faciliteiten te ontwerpen. “We hebben toen een gemeenschapscentrum ontworpen waarin ook het politiebureau gevestigd zou worden. Toen de historische huizen op de locatie van het politiebureau verplaatst moesten worden, konden we betaalbare woningen aan het project toevoegen.”

Aspen, CO, United States

About the Project

ARCHITECT
CHARLES CUNNIFFE ARCHITECTS (CCA)

INSTALLER
SHAW CONSTRUCTION

SYSTEM
FLUSH SIDINGS

MARKET SEGMENT
MULTI HOUSING, APARTMENTS

YEAR
2018

TRESPA® PRODUCT
TRESPA PURA NFC®
WOOD DECORS

FINISH
MATT

Living in a world-class mountain town definitely comes with its perks, such as fresh alpine air, breathtaking sceneries and spectacular pistes just around the corner. But Aspen’s high quality of life has a serious price tag: skyrocketing house and rental prices.

Aspen is one of the priciest real estate markets in the United States. This excludes most full-time residents from living in the city or owning a home. For employees and local business owners, the people who are crucial to the local economy, it is almost impossible to live where they work. Specific housing projects, run by the city or private companies, help to provide employees with affordable housing within a reasonable distance from their workplace. In this case, the units of the Aspen Police Department are specifically slated for police officers and city employees. Charles Cunniffe, owner of CCA (Charles Cunniffe Architects) has extensive experience with affordable housing projects in Aspen and surroundings. “The main difference between affordable housing and other projects? Greater concerns about budget. Also, the scale has to be appropriate, so it can be affordable. When it comes to materials, while always nice, we also look for durability, low maintenance, long-lasting, and sustainable.”

The design of the new police station started several years ago, when the City of Aspen asked CCA to design a modern city hall with multiple facilities. “We proceeded to design a civic center that included the police facility. When the historic houses at the site of the police station had to be moved, we were able to incorporate affordable housing into the project.” The new housing units are located in an 8,220 square-foot (764 m2) freestanding building in downtown Aspen, on the same property as the police station.

De nieuwe woningen bevinden zich in een vrijstaand gebouw van 764 m2 in het centrum van Aspen, op hetzelfde terrein als het politiebureau. Zowel het twee verdiepingen tellende (bovengrondse) politiebureau als het drie verdiepingen tellende woongebouw maken deel uit van een verhoogde constructie; ze liggen bovenop een ondergrondse parkeergarage voor medewerkers van de politie en hulpdiensten. Het gebouw telt acht woningen van verschillende grootte, van een studio tot drie slaapkamers. Dankzij de vele grote ramen overal in het gebouw hebben alle woningen een prachtig uitzicht. De woningen in het noorden kijken uit op de Red Mountain en de ongerepte schoonheid van Hunter Creek, een wandelen fietsparadijs. In het zuiden ligt de Aspen Mountain, of ‘Ajax’ zoals de lokale bevolking deze berg noemt, en in het oosten is de imposante Independence Pass te zien.

De buitenkant van het woongebouw is bekleed met 743 m2 Trespa Pura NFC® PU02 Classic Oak. “Elk van de omliggende gebouwen heeft zijn eigen kleurenpalet, dus we wilden iets hebben dat hier goed bij zou passen, maar er toch anders uitzag dan alle andere gebouwen”, legt Cunniffe uit. “Sommige gebouwen zijn voorzien van zachtgroene of grijze gevelstroken. Deze zijn uitgevoerd in Classic Oak en dat combineert mooi met de bakstenen van het politiebureau van Aspen en met de houten gevelplanken die zijn toegepast op het naastgelegen woningcomplex.” Hoewel ze zich op hetzelfde terrein bevinden, hebben het politiebureau en de woningen elk hun eigen uitstraling.

CHARLES CUNNIFFE ARCHITECTS

CCA IS EEN VOORAANSTAAND
ARCHITECTENBUREAU MET EEN LANGE GESCHIEDENIS VAN WONINGBOUW-, GEMEENTE- EN COMMERCIËLE PROJECTEN IN COLORADO EN IN HET WESTEN VAN DE VS. DE IN NEW ENGLAND GEBOREN CHARLES CUNNIFFE KWAM IN 1979 NAAR COLORADO OM HET BEROEMDE HOTEL JEROME IN ASPEN TE RENOVEREN. IN 1981 RICHTTE HIJ CHARLES CUNNIFFE ARCHITECTS (CCA) OP. DIT BEDRIJF HEEFT NU TWINTIG PROFESSIONALS IN DIENST EN LEVERT JAARLIJKS ZO’N 40 TOT 60PROJECTEN OP.

Toen de historische huizen op de locatie van het politiebureau verplaatst moesten worden, konden we betaalbare woningen aan het project toevoegen.

“Charles Cunniffe, architect

“Voor het politiebureau loopt het proces voor LEED Gold- en WELL Buildingcertificering momenteel”, zegt Cunniffe. “Het heeft veel en hoge ramen, veel natuurlijk licht, en is gebouwd met baksteen en natuursteen. Bij het kiezen van het materiaal voor de woningen hebben we naar verschillende opties gekeken.” De grote hoogte en het extreme klimaat waren belangrijke overwegingen. Dankzij de geavanceerde technologie zijn de gevelstrook- oplossingen van Trespa Pura NFC® jarenlang bestand tegen zware
klimatologische en milieuomstandigheden. Zon, regen en sneeuw hebben geen noemenswaardig effect op het oppervlak. “Omdat we hier meestal veel zon, periodes van droogte en soms bosbranden hebben, moeten we met al die zaken rekening houden als we een ontwerp maken. We hebben voor Trespa Pura NFC® gekozen vanwege duurzaamheid, weersbestendigheid en lange levensduurt.”

Voor CCA is duurzaamheid altijd een essentieel onderdeel van het ontwerpproces en dit woningbouw- project in Aspen is daarop geen uitzondering. “We proberen de LEED Goldcertificering te verkrijgen. Duurzaamheid en weinig onderhoud zijn hiervoor enkele van de belangrijkste vereisten. We hebben ook zonnepanelen en alternatieve energiebronnen toegepast en het gebouw zo ontworpen dat het zo passief mogelijk is. De belangrijkste functie ervan is echter het bieden van goede en betaalbare huisvesting voor medewerkers van de gemeente, zonder dat ze geconfronteerd worden met de extra kosten van onderhoud en schoonmaak. Het materiaal van de gevelstroken moest duurzaam zijn en lang meegaan, zodat de onderhoudskosten voor het gebouw laag zouden blijven.”

We hebben voor Trespa Pura NFC®
gekozen vanwege duurzaamheid, weers-
bestendigheid en lange levensduur.

“Charles Cunniffe, architect”

For CCA, sustainability is always a key part of the design process, and this housing project in Aspen is no exception. “We’re looking to achieve LEED Gold as a certification. Sustainability and low maintenance are some of the key requisites. We also used solar panels and alternative energies and we’ve oriented the building to be as passive as possible. But its primary function is to provide good and affordable housing for city employees, and to not burden them with the extra costs of maintenance and cleaning. The siding material had to be durable and long lasting so that the building wouldn’t become expensive to maintain.”

Video
Contact

Send

E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1